Vahariie, Elevil nimetuseks VahaVrapp, koosneb neljast asjast: 100% puuvillane riie, mesilasvaha, männivaik ja jojoba õli. Kõik need osad on üksteist täiustavad. Mesilasvaha annab riidele antibakteriaalsed ja säileriide omadused. Jojoba õli muudab riide pehmemaks ja männivaik annab juurde nakkuvust ning eluiga. Kuidas ikkagi hoida vahakangast hoole ja armastusega, et see teeniks meid kaua?
1. Pesemine.
Vahariie ei kannata kindlasti nõudepesumasinat. Mesilasvaha ei kannata kuuma, mistõttu tuleks see väga soojast veest eemale hoida (ja mikrolaineahjust!). Pese toidumähikut leige veega ja vajadusel õrna seebiga (super hea vahend on tahke looduslik nõudepesuseep!). Väga kõvasti hõõruda ei tohiks - kohtle VahaVrappi sama õrnalt nagu enda nahka. Veendu igakord, kas vahariie vajabki pesemist. Näiteks peale küpsetiste hoiustamist, piisab tihti vaid riide puhtaks raputamisest. Kuivata õrnalt köögirätiga ja jäta õhu kätte kuivama.
2. Hoiustamine.
Vahakangale on kõige meeldivam olla sahtlis, kuivas ja eemal päikesepaistest. Kuid, kui alles soovid end ja oma peret vahariiet kasutama harjutada, siis hoia neid kuskil käepärases ja nähtavas kohas, tead ju küll neid asju, mis sahtlipõhja unustatakse ja enam iial ei kasutata...
3. Kasutamine.
Vahariie ei sobi lihale ja kalale hea toiduhügieeni kaalutlustel. Kindlasti ei tohiks selles ka nädalaid ühte ja sama toitu hoida, iga asi ikkagi vananeb - tee kord nädalas köögi toiduvarudes inventuur ja vaata, mis sul mähikutes ootamas on. Mõned toiduained võivad toidumähikule värvi anda nagu seda on näiteks maasikad ja peet. Ära proovi neid plekke maha hõõruda, las need jäävad sinu vahariiet kaunistama.
4. Värskendamine.
Kui tunned, et sinu toidumähik vajab värskendamist, siis pista see 150 kraadise kuumuse juures ahju. Kindlasti kasuta plaadil toidupaberit! Lase vahal minut sulada ja võta ahjust välja ning riputa natukeseks kuivama. Peale seda on vahariie veel mõnda aega hea nakkuvusega ja kasutuskõlblik. Kui sul on kodus mesilasvaha, siis võid ka selle helbeid mähikule enne ahju panemist ühtlaselt raputada.
Kui VahaVrapi aeg on aga otsa saanud, siis kasuta seda näiteks tulehakatuseks või tee pisikesteks tükkideks ning komposteeri. Nii see jõuab tagasi loodusesse!
Elev
1. Pesemine.
Vahariie ei kannata kindlasti nõudepesumasinat. Mesilasvaha ei kannata kuuma, mistõttu tuleks see väga soojast veest eemale hoida (ja mikrolaineahjust!). Pese toidumähikut leige veega ja vajadusel õrna seebiga (super hea vahend on tahke looduslik nõudepesuseep!). Väga kõvasti hõõruda ei tohiks - kohtle VahaVrappi sama õrnalt nagu enda nahka. Veendu igakord, kas vahariie vajabki pesemist. Näiteks peale küpsetiste hoiustamist, piisab tihti vaid riide puhtaks raputamisest. Kuivata õrnalt köögirätiga ja jäta õhu kätte kuivama.
2. Hoiustamine.
Vahakangale on kõige meeldivam olla sahtlis, kuivas ja eemal päikesepaistest. Kuid, kui alles soovid end ja oma peret vahariiet kasutama harjutada, siis hoia neid kuskil käepärases ja nähtavas kohas, tead ju küll neid asju, mis sahtlipõhja unustatakse ja enam iial ei kasutata...
3. Kasutamine.
Vahariie ei sobi lihale ja kalale hea toiduhügieeni kaalutlustel. Kindlasti ei tohiks selles ka nädalaid ühte ja sama toitu hoida, iga asi ikkagi vananeb - tee kord nädalas köögi toiduvarudes inventuur ja vaata, mis sul mähikutes ootamas on. Mõned toiduained võivad toidumähikule värvi anda nagu seda on näiteks maasikad ja peet. Ära proovi neid plekke maha hõõruda, las need jäävad sinu vahariiet kaunistama.
4. Värskendamine.
Kui tunned, et sinu toidumähik vajab värskendamist, siis pista see 150 kraadise kuumuse juures ahju. Kindlasti kasuta plaadil toidupaberit! Lase vahal minut sulada ja võta ahjust välja ning riputa natukeseks kuivama. Peale seda on vahariie veel mõnda aega hea nakkuvusega ja kasutuskõlblik. Kui sul on kodus mesilasvaha, siis võid ka selle helbeid mähikule enne ahju panemist ühtlaselt raputada.
Kui VahaVrapi aeg on aga otsa saanud, siis kasuta seda näiteks tulehakatuseks või tee pisikesteks tükkideks ning komposteeri. Nii see jõuab tagasi loodusesse!
Elev